Adjacent to a canal, this project was restricted by flood constraints, site remediation and building orientation due to a tight battle-axe allotment and subdivision to an existing lot. The design solution embraced a narrow rectilinear form that borrowed on neighbouring landscape to emphasise curated views for the main living areas and bedrooms. Design was inspired by the idea of the home as a pavilion sitting amoungst the landscape and canal. Modern interiors with face brick and steel bi-folding doors helped showcase the client’s extensive art collection.

Environmental Features

  • Cross ventilation paths through the home.
  • Solar panels installed.
  • Domestic battery system.
  • Water tanks feeding all WC and laundry. 
  • Ceiling and wall insulation.
  • Strategic plantings for shading and deciduous for winter solar access.
  • Ample glazing to maximise winter solar access.
  • Energy efficient fittings.
  • Concrete slab for thermal mass.
  • In-slab hydronic heating.