Our clients purchased a mid-century home that had been fragmented by a dual occupancy renovation. We restored the character of the property and it’s gorgeous harbour views by creating a sophisticated and generously appointed home rich in timber, stone and glass.

Our design focused on improving the vertical circulation. We placed the master bedroom, kitchen, dining and lounge on the top level, which had the best views. The mid-level was reserved for their teenagers and the lower level led to a gym, outdoor entertaining area, cabana and pool.

One of the most impressive spaces was the master bedroom where we used large sections of glass to make it feel as though one was sleeping suspended above the harbour. The client’s own collection of art and furniture was used to great effect in the home. Externally we needed to consider the homes proximity to the harbor by specifying robust salt tolerant material thus ensuring Fitzwilliam House would be preserved for years to come.

Photography: Blake Brockdorff – ArchiShot

Environmental Features

  • North facing courtyard to maximise winter solar access.
  • Stacked 3 levels to build cross ventilation paths.
  • Concrete slab for thermal mass passive heating and cooling.
  • Overhangs to block harsh summer sun.
  • Water tanks feeding all bathrooms, laundry and pool.
  • Energy efficient fittings.