The original Werri Beach House was dark, conventional and rested on a long thin area of land with a traditional front facing view. The new owners wanted to build a light-filled family holiday house in a modern and simple design that paid homage to the coastal style of Werri Beach. Our design re-orientated the home to make the most of the block running east and west while the Skillion roof form further raised the North side of the house for additional sun penetration during winter months. The roof was also designed to capture rainwater to feed the tanks for the property. The exterior timber walkway acts as a spine linking the entry, garage, pool, yard and studio in one design element. Small and large group functionality was important so we designed a kitchen that opened up to the BBQ and pool with an island constructed on wheels so it can be moved if more space is needed. Our clients wanted to pay homage to the area and the Australian vernacular shed which led to the corrugated iron used on the exterior of the house.

Photography: Blake Brockdorff – ArchiShot

Environmental Features

  • Rooftop solar cells.
  • Concrete slab for thermal mass passive heating and cooling.
  • Cross ventilation paths through the home.
  • Overhangs to block harsh summer sun.
  • Water tanks feeding all bathrooms, laundry and pool.